Fietsen & wandelen

Fietsen

De Molenroute is een prachtige fietsroute van 28 km die door het bijzondere natuurgebied de Overasseltse- & Hatertse Vennen loopt. Vanaf Heumen volgt de route over de autovrije Maasdijk, waar links het uiterwaardenlandschap ligt en rechts het bedijkte, vlakke rivierenlandschap. Behalve van het natuurschoon valt tijdens deze tocht ook te genieten van maar liefst vier prachtige molens:

* Joannusmolen te Heumen * Molen Zeldenrust te Overasselt

* Maasmolen te Nederasselt * Molen Schoonoord te Alverna

De Maasmolen en Molen Zeldenrust zijn in overleg met de molenaar te bezichtigen.

De Joannusmolen te Heumen (naast Recreatiecentrum Heumens Bos) dankt zijn naam

waarschijnlijk aan molenaar Joannus Jetten.

De Joannusmolen is gebouwd in 1894 en van het type “grondzeiler”.

Sinds de restauratie in 1979 is de molen weer in bedrijf gesteld.

Bezichtiging is mogelijk als de molen draait of na overleg met de vrijwillige molenaar

de heer R. Stiphout, tel. 06-523174600.

De Maasroute (30 km) loopt voor een groot deel langs het Maas-Waal kanaal en door bosgebied. Beide routes zijn zeker aan te raden, aangezien deze routes de mooiste gebieden van de gemeente Heumen laten zien.

Wandelen

Wandelen kan volop in een van de bosrijke gebieden die de Gemeente Heumen rijk is.

In Malden kunt u terecht in het Maldens Bos en Heumensoord.

In het Maldens bos (Maldens Vlak) kunt u een zweefvliegveld bezoeken en

in het Heumensoord liggen nog restanten van een Romeinse wachttoren uit

de 4e eeuw na Christus. Naast fietsen en wandelen zijn er ook skeelermogelijkheden.

Recreatiecentrum Heumens Bos ligt in het Heumense Bos en een stukje verderop liggen

de Overasselte- en Haterse Vennen.

De vennen zijn ontstaan tussen 5500 en 3000 voor Christus.

Tegenwoordig worden de meertjes gevuld met regenwater en zijn daardoor voedselarm.

Dit soort voedselarme vennen heeft doorgaans een bijzondere flora en fauna en

is in Nederland betrekkelijk zeldzaam. De Overasseltse – en Hatertse Vennen

In de loop van de jaren zijn hier meer dan 70 verschillende soorten broedvogels gesignaleerd.

 

Fietsen
Een erg mooie fietsroute is de Ooijroute. Deze 48 km lange fietsroute gaat, zoals de naam al zegt, met name door het prachtige natuurgebied van de omliggende plaats Ooij (Ooijpolder), maar ook door o.a. Beek/ Ubbergen, Leuth, Millingen a/d Rijn (Millingerwaard) en Nijmegen.

Wandelen
In de natuurgebieden rondom Nijmegen zoals de Ooijpolder en de Millingerwaard kunt u uitstekend wandelen. U vindt hier prachtige flora en fauna.
Daarnaast zijn er in de stad van Nijmegen diverse wandelroutes die o.a. door het centrum lopen en door diverse parken in de stad, zoals het Goffertpark, het Valkhofpark en het Kronenburg park.

 

Fietsen

De gemeente Groesbeek mag met recht een weldaad voor uw ogen genoemd worden. Glooiende heuvels, bedekt met diepgroene bossen die op onverwachte momenten prachtige doorkijkjes bieden op schitterende landerijen. Daar tussenin bevinden zich de meest pittoreske fietsroutes. De oudste ‘Heerbaan’, de Via Romana, is bijvoorbeeld een zeer aan te bevelen route met als eindbestemming het Duitse Xanten.

Fietsroute Via Romana

Wandelen

Voor degene die graag van wandelen houdt is Groesbeek en omgeving dé mogelijkheid om er eens lustig op los te lopen. Er zijn tal van wandelroutes met verschillende afstanden die in de gemeente Groesbeek starten of er doorheen lopen, zoals de N 70 en de Reichswaldroute. Daarnaast zijn er nog verschillende natuurgebieden waar u zelf prachtige wandelingen kunt maken

 

Wandelen

In het bos- en heidegebied zijn talrijke wandelpaden.Wie heeft bijvoorbeeld nog nooit van de Mookerhei gehoord? Dit prachtige landschap is ontstaan in de voorlaatste ijstijd en heeft zijn huidige vorm gekregen in de laatste, die pas zo’n 10.000 jaar geleden eindigde. Begin 19e eeuw werd het hele gebied op de stuwwal tussen Plasmolen en Nijmegen nog aangeduid met de “Mookerheide”, een groot geheel van woeste gronden, dat grotendeels uit heide bestond. De tachtig hectare grote Mookerhei is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Bij de Mookerhei liggen nog twee schansen, dat zijn oude verdedigingswerken uit de zeventiende eeuw; de Mooker,- en de Heumense schans. Op de Heumense schans houden Schotse Hooglanders de begroeiing kort, wat de diversiteit van de plantengroei ten goede komt.

 

Fietsen

De Wijchense Plattelandsroute is een prachtige fietsroutes van 50 km die met name door land- en tuinbouwgebieden (onderdeel van het Gelders buitengebied).

De fietsroute is uitgezet door ZLTO (Zuidelijke Land en Tuinders Organisatie)

en laat u zien hoe landbouw en natuur in deze omgeving samengaan.

Bij een aantal land- en tuinbouwbedrijven zijn informatieborden geplaatst die achtergrondinformatie geven over diverse activiteiten.

De Molenroute (28 km) loopt ook voor een deel door de Gemeente Wijchen. In het dorpje Alverna ligt het Wijchense Ven. Het Wijchense Ven is eigenlijk geen ven, maar een oude loop van de Rijn, die door de eeuwen heen is dichtgegroeid en opgevuld met veen. Jarenlang haalden bewoners van deze streek hier hun turf, totdat het opraakte en de voormalige rivierarm weer met

water was gevuld.

Wandelen

Wandelen kan net als fietsen uitstekend in de gemeente Wijchen. Er zijn tal van

mogelijkheden in diverse bos- en natuurgebieden en rondom recreatieplassen.

De twee recreatieplassen, de Berendonck en de Groene Heuvels, bieden naast

een mooie wandeling ook volop vertier voor jong en oud. Het afwisselende

Wijchense landschap biedt veel bossen, prachtige vennen, een uitgestrekt

agrarisch gebied en een Tweestromenland tussen Maas en Waal.

Nabij Alverna ligt het merkwaardige natuurgebied het Wijchense Ven. Na het terugtrekken van het landijs na de laatste ijstijd slibde deze voormalige

riviertjes dicht. Het water was veen geworden. Het veen was vele jaren van grote betekenis voor de brandstofvoorziening voor de lokale bewoners. In de loop van

de 19e eeuw is het veen opgeraakt en werd het voormalige rivierarm opnieuw

gevuld met water. Het is goed kweken op deze vruchtbare bodem, want er zijn

diverse tuinen te bezoeken in dit gebied waar u in kunt wandelen. Zo is er een

Japanse wandeltuin en een vijvertuin met natuurlijke uitstraling.

Een “stadswandeling” door Wijchen is ook zeker de moeite waard. Wijchen biedt vele monumentale bezienswaardigheden zoals Kasteel Wijchen, molens,dijkhuisjes en overblijfselen uit de Romeinse tijd. Naast Wijchen zijn ook de dorpjes Niftrik, Batenburg, Appeltern, Bergharen en Hernen een wandeling waard.

Fietsen

In dit gebied is het uitstekend fietsen. Stap op uw stalen ros en geniet van een grote variatie van natuurlandschap, bossen en heide, water en heuvels wisselen elkaar af. Laat u zich eens met het pontje overvaren of maak een ommetje naar Groesbeek. Een leuke tip is de onlangs vernieuwde Maasroute, een fietsroute waarbij u door twee landschappen fietst: de stuwwal van Nijmegen en de riviervlakte gevormd door de Maas. Op de stuwwal is het soms flink klimmen geblazen, maar dat wordt dan beloond met mooie vergezichten.

camping and caravaning